SAKRALNI I OBJEKTI ZA DUHOVNE OBNOVE

Park Prirode Blidinje, pored prirodnih ljepota obiluje i raznim objektima koji dodatno krase ovaj kraj a plod su ljudskog truda koji se kroz desetljeća marljivog rada, danas pretvorio u prelijepa velebna zdanja. 

Kao i kroz povijest, religija i danas ima jako važnu ulogu na području parka. U prošlom stoljeću se javljala potreba za misnim obredima za pastirske obitelji i sve one koji su iz raznih drugih razloga pohodili planinska područja, a danas se obredi slave za sve one koji dolaze na Blidinje s ciljem duhovnih obnova, boravka u prirodi i jednodnevnih ili višednevih izleta sa obiteljima. 

Malo tko zna da se na području Parka nalaze čak 3 velike Crkve, svaka svojom arhitekturom i pričom, posebna na svoj način.  Uz tri Crkve na ovom području se nalazi i velik broj prelijepih kapelica u kojima se govore mise za vrijeme obljetnica i svetkovine svetaca po kojima su kapelice i dobile ime. Tu je još i nekoliko križeva koji su visoki i preko 5 metara a nalaze se na odličnim vidikovcima sa kojih je pregledan gotovo cijeli park. 

Sve to zajedno stavlja Park Prirode Blidinje na kartu religioznog turizma hercegovine i cijele regije. Ovdje se dolazi na duhovne obnove, Obrede Misa, Hodočašće, u potragi za poviješću kršćanstva. Sve to pomješano sa boravkom u prirodi je sve veći mamac za turiste a i za domaće stanovništvo koje svake nedjelje dolazi na Misu na Blidinje.

Crkva Sv. Ilije Gromovnika

Od početka ovog tisućljeća, točnije od 2005.g. u Masnoj Luci se čuju zvona Crkve Sv. Ilije Gromovnika.

Crkva Sv. Ivana Krstitelja Glavosijeka

Na području Risovca, u blizini Nekropole Stećaka Risovac i stare Crkve, te u blizini Ski-Centra se prostire mjesto imena Krš.

Crkva Gospe Snježne

Crkva Gospe Snježne se nalazi u parku prirode Blidinje na Barzonji, u blizini Blidinjskog jezera.

Franjevačka Kuća Molitve

Smještena u srcu Parka prirode Blidinje, na obroncima planine Čvrsnice, Franjevačka kuća molitve u Masnoj Luci oaza je mira koja se nalazi na 1204 m/nv.

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski