Opis ture:

Prolazak i boravak uz Blidinjsko jezero puni baterije kao malo koji doživljaj koji ste do dolaska u Park prirode Blidinje doživjeli. A jeste li znali da to prelijepo jezero napunjeno bistrom i čistom planinskom vodom možete promatrati kao na dlanu i s 1800 m/nv ?  E, baš to nudi planinarska staza koja s Barzonje (u blizini crkve Gospe Snježne) ide na vrh Jelinak visok 1805 m. Iako je cijela tura svojom duljinom jako kratka, nikako nije za podcijeniti! Planinari se malo više od 6 km (u oba smjera), ali se u tih 6 km prijeđe oko 600 m/nv, što znači da je staza dosta strma.

Na uspon se polazi točno s mjesta odakle i Čvrsnica izranja iz blidinjskih pašnjaka daleko u visine. Grebenom koji se zove Jelina kosa može se promatrati cijelo Blidinje kao i onaj prostor Bara koji se prostire prema Drežnici. Cijeli greben na obje je svoje strane jako strm pa se preporuča strogo držanje same planinarske staze koja cijelim putem ide baš preko grebena koji je i najsigurnija opcija.

 Ono što je na cijeloj ovoj stazi najljepše je pogled na Blidinjsko jezero. Staza se uspinje prema vrhu te tako i prizori na jezero postaju sve ljepši. Imati ga kao na dlanu može se jedino s ovog mjesta i to je ono što ovu stazu čini posebnijom od ostalih. Dolaskom na vrh može se vidjeti još jedna stvar koja upotpunjuje cijelu ovu priču. To je pogled na Veliku Čvrsnicu i one vrhove iznad 2000 metara koji se nalaze u neposrednoj blizini vrha Jelinak. Uz lijepe prizore na Vran i pregledan pogled na cijelo Blidinje, s ove se staze može vidjeti i Tomislavgrad, kao i sve okolne planine koje ga okružuju, dok se dolje južnije vidi cijelo Biokovo te u njegovoj pozadini Mosor.

 Za ovu stazu možemo reći da je najljepša tura za panoramsko razgledanje krajolika po Parku prirode Blidinje. Nudi i niz odličnih lokacija za napraviti dobru fotografiju, i to baš onakvu kakvu malo tko ima. Za one spremnije valja spomenuti da staza dalje vodi prema Pločnom.

Dodatne informacije:

 Staza je cijelim putem uredno prosječena i označena, a vode na njoj nema. Iako zahtjevna, ovo je jedna od najlakših planinarskih staza koje postoje na Čvrsnici i odlična je za one sa slabijom kondicijskom spremom. Cijeli uspon traje dva do dva i pol sata, uz jako lagan tempo.


Dužina staze je oko 6 km (oba smjera) i prijeđe se oko 600 m/nv. Staza se ubraja u srednje zahtjevne planinarske ture. Uredno je označena i prosječena.

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski