Masna Luka: Srce Parka prirode Blidinje

 Za Masnu Luku možemo reći da je srce Parka prirode Blidinje. U svom zaleđu je okružena visokim vrhovima Čvrsnice, a baš zbog tih visokih vrhova je i bogata vodom te prirodnim izvorima. Nasuprot tome, ispred Masne Luke  prostire se područje Boričevca i Badanja koji su isprepleteni mnogobrojnim makadamskim i planinarskim putevima.

 Šetnja ovim područjem nudi posjete raznovrsnim krajolicima. Polaskom od crkve sv. Ilije i njenog razgledanja, na početku slijedi lagano spuštanje na najniže točke Masne Luke koje uglavnom čini močvarno područje jako bogato vodom. Odmah na početku, dolazite na izvor Jasle gdje se možete opskrbiti planinskom vodom za daljnji nastavak ture. Silaskom do močvarnoga dijela dolazi se i do jedne planinarske staze koja vodi na više predjele Čvrsnice. Uz nju, za vrijeme otapanja snijega te nakon velikih kiša teče i jedan oveći potok koji vrluda kroz livade i šume endemičnog bora munike žuboreći tiho neke mile zvuke uvijek drage uhu. Baš to mjesto će vas uvjeriti da je Masna Luka ljepša od svih filmskih prizora koje ste vidjeli. Naposljetku se dolazi i do jednoga jezera čija količina vode varira ovisno o godišnjem dobu. Iznad jezera postoji i prelijep vidikovac na cijelu Masnu Luku, a do njega je potrebno dodatnih pola sata laganoga uspona

 Povratkom natrag do polazne točke ide se kroz Badnje što znači da je pogled na Masnu Luku i dalje cjelovit. Samo se Čvrsnica još bolje vidi, što u čovjeku budi želju da se okuša i u nekim od težih planinarskih staza koje vode na tu planinu. Hodajući pored vikendica kroz Badnje pogled sigurno nećete skidati sa Čvrsnice i njenih visokih litica, a za odabir najboljega mjesta za fotografiranje ne trebate brinuti jer je doslovno svaki metar na ovom području kao stvoren za savršenu fotografiju.

 Pri povratku natrag je najbolje sjesti i odmoriti u kampu ispred Planinarskoga doma Masna Luka čiji debeli hlad pruža odlične uvjete za objed.

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski