O Parku

Park Prirode Blidinje nalazi se u Bosni i Hercegovini u području središnjih Dinarida i obuhvaća planinske masive Čvrsnice i Vrana. Administrativno je u sastavu općina Posušje, Tomislavgrad, Prozor-Rama, Jablanica te grada Mostara. Zbog svojih geografskih, biljnih i životinjskih posebnosti na dan 30. ožujka 1995. godine Blidinje je proglašeno parkom prirode. U jedinstvenom prirodnom području koje sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta do danas je evidentirano oko 1500 biljnih vrsta. U parku se nalazi najveće stanište endemskog bjelokorog bora munike.

Svako godišnje doba u ovom parku ima svoje čari. Za vrijeme hladnih i snijegom bogatih zimskih dana Ski-Centar na Risovcu je omiljeno odredište skijaša i ljubitelja zimskih radosti iz cijele regije, dok se oni hrabriji strpljivo penju na najviše vrhove parka. Proljetni dani su jako bogati vodom pa se na dosta lokacija javljaju obilni potoci, a vrela koja inače ne presušuju daju još više vode. U isto vrijeme se mnogi zapute na obronke Čvrsnice i Vrana u potrazi za ljekovitim biljem koje u tom razdoblju cvate. Jesen svojim jarkim i raznim bojama svaku planinarsku turu čini nezaboravnom, a nije neuobičajno da snijeg zabijeli skoro čitav park. Ljeto je pravi mamac za sve koji se žele osvježiti od nesnosnih vrućina u nižim predjelima. Tijekom ljeta  su planinarske staze pune posjetitelja baš kao i sve druge atrakcije ovog parka gdje posjetitelji svakodnevno pristižu kako bi svoj odmor proveli u planinskom ambijentu.

LOAKCIJA I OSNIVANJE

Park Prirode Blidinje nalazi se u Bosni i Hercegovini, u području središnjih Dinarida, i obuhvaća planinske masive Čvrsnice i Vrana. Administrativno pripada općinama Posušje, Tomislavgrad, Prozor-Rama, Jablanica te gradu Mostaru. Park je proglašen 30. ožujka 1995. godine.

BIORAZNOLIKOST

Park sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta. Do danas je evidentirano oko 1500 biljnih vrsta, a park je poznat po najvećem staništu endemskog bjelokorog bora munike.

SEZONSKE POSEBNOSTI

Zimi su hladni i snijegom bogati dani idealni za skijanje i penjanje. Proljeće obiluje potocima i cvjetanjem ljekovitog bilja, dok ljeto privlači posjetitelje planinarskim stazama i osvježenjem od vrućina. Jesen donosi jarke boje i snijeg koji često zabijeli krajolik, čineći planinarenje posebnim.

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski