Opis ture:

 Zašto Čvrsnica prednjači u mnogočemu u odnosu na sve okolne planine pa i šire, potvrđuje Veliki kuk.

 S ovog mjesta možete promatrati ptice kako lete ispod vas! I to je jedno iskustvo koje se ne može doživjeti nigdje drugdje.

 Veliki kuk je najkrševitije mjesto na cijeloj Čvrsnici. Njegove litice koje se okomito spuštaju nevjerojatnih 1300 m čine najveću vertikalu na cijelom Balkanskom poluotoku. To je još jedna stvar koja Park prirode Blidinje čini destinacijom za najljepši odmor i nezaboravne avanture. Nigdje drugo nećete moći stajati uz rubove litica kojima se ne vidi kraja, nigdje drugo nećete moći raširiti ruke i osjećati se kao da letite.

 Polazna točka za uspon na Veliki kuk je na istom mjestu odakle se kreće na Hajdučka vrata pa se dobrim dijelom ide istom stazom, točnije nekih tri sata  do mjesta na kojem se nalazi raskrižje Hajdučka Vrata <-> Veliki Vilinac / dom na Vilincu (detaljniji opis staze do raskrižja nalazi se u tekstu za turu Vitlenica – Hajdučka vrata). Za Veliki kuk potrebno je skrenuti desno prema domu na Vilincu i baš pored njega se prvi put mogu uočiti litice Velikoga kuka koje će vas odmah ostaviti bez teksta. Do samih litica od prethodno spomenutog raskrižja potrebno je još otprilike jedan i pol sat, što cijelu planinarsku turu čini malo težom od one za Hajdučka vrata. Prolazeći pored doma na Vilincu treba imati na umu da se prolazi pored doma koji se nalazi na najvišoj nadmorskoj visini na cijelim Dinaridima. To je još jedna stvar koja Čvrsnicu stavlja na mjesto broj jedan. U domu je moguće i prespavati (uz prethodnu najavu) te popiti piće ili nešto pojesti (kada je dom otvoren). Ispod doma se nalaze vrelo i čatrnja sa pitkom vodom koja nikada ne presušuje pa za ovu turu možemo reći da vode ima na stazi. Blagim spuštanjem do Velikog kuka obronci Velike Čvrsnice su kao na dlanu pa se tako u daljini raspoznaju Pločno, Ivina kosa, Kapci, Veliki Jelinak i najudaljeniji vrh od svih – Peštibrdo. Svaki od njih je vrh visok preko 2000 metara. Nakon nekih 10-ak minuta dolazi se do znaka koji upućuje na stazu za Veliki kuk. Staza je uredno označena i prosječena te vas dovodi do litica za dodatnih pola sata hoda.

 Promatrati kanjon Dive Grabovice s ovoga mjesta jest i najbolja opcija jer kanjon nastaje upravo ispod Velikoga kuka. Nalaziti se na sredini kanjona dubokog 1800 metara i stajati uz rub litica koje se okomito spuštaju 1300 metara pruža daleko više nego što se riječima i slikom može dočarati. Gdje god da vam pogled stane dobit ćete prizor za pamćenje.

 Daleko manje poznat i popularan od ostalih destinacija na ovoj famoznoj planini, Veliki kuk itekako zaslužuje posjetu i divljenje te ima ogroman potencijal da bude popularan baš kao i Hajdučka vrata. Kada dođete na ovo mjesto shvatit ćete zašto to govorimo, a zbog krševitog terena, na njemu se mogu uočiti i promatrati divokoze.

 

Dodatne informacije:

 – do polazne točke vodi makadamski put dug 3,5 km koji na mjestima zna biti lošiji, posebno poslije velikih kiša
– dužina staze je oko 17 km (oba smjera) i prijeđe se oko 800 m/nv. Staza se ubraja u teške planinarske ture. Uredno je označena i prosječena. Kroz šumu su postavljene i  markacije za planinarenje po noći.

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski