Najprepoznatljiviji simbol cijelog Parka Prirode Blidinje su upravo Hajdučka Vrata

Smještena na Čvrsnici, Hajdučka vrata su od 1985. godine proglašena za zaštićeni geomorfološki spomenik prirode Bosne i Hercegovine.

Pored svoje ljepote i same pozicije odakle se pružaju odlični vidici na Kanjon Dive Grabovice te susjednu planinu Prenj, za Hajdučka vrata se vežu i mnoge legende. Jedna od njih je povezana s hajducima koji su simbol blidinjskog kraja. Naime, prema legendi, momci koji su se odmetali u hajduke i priključivali družini hajduka Mijata Tomića su morali proći kroz Hajdučka vrata kako bi postali otporni na metke. Odatle i potječe naziv Hajdučka vrata, a neki ga još zovu i Mijatov prolaz. 

Krug je sačinjen od stijena i promjera je pet metara. Smjestio se na 2000 mnv, a pogled niz strminu iza njih se spušta u Kanjon Dive Grabovice od nevjerovatnih 1800 m.

Do Hajdučkih vrata se najlakše dolazi iz smjera Vitlenice/Muharnice. Za taj uspon je potrebno cca 3,5/4h i okarakteriziran je kao srednje težak uspon. U blizini staze je i Planinarski dom Vilinac te jedno sklonište u Zaglavlju koje može biti korisno ako se vrijeme pogorša. 

Najpopularnije odredište u svijetu planinarenja u BiH pa i šire je upravo ovaj fenomen. Hajdučka vrata svake godine posjete tisuće turista što rezultira odličnom promocijom cijelog ovog kraja koji svojom iznimnom ljepotom postaje sve prepoznatljiviji širom svijeta.

Hajdučka vrata su jako krhka i osjetljiva tako da uvijek preporučujemo ne stajati direktno ispod njih već se slikati nekoliko metara ispred.

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski