Najviša stijena Balkana i ponos PP Blidinja

Sve planinarske staze vode do nevjerovatnih mjesta i predivnih vidikovaca. Jedna takva vodi na najvišu stijenu Balkanskog Poluotoka.

Veliki Kuk je najkrševitije područje Čvrsnice. Njegove litice se strmoglavo spuštaju nevjerovatnih 1300m u dolinu Dive Grabovice stvarajući tako zadivljujuće prizore kojima nitko ne može ostati ravnodušan. Litice Velikog Kuka stoje rame uz rame onim najvišim svjetskim liticama i pravi su ponos Parka Prirode Blidinje.

Do samog ruba litica vodi označena planinarska staza, a do tog mjesta je najlakše doći onom stazom kojom se ide i do Doma na Vilincu. Od planinarskog doma do litica Velikog Kuka se dođe za dodatnih 1h planinarenja a pored tog uspona, na vrhove litica se može doći  direktno iz Kanjona Dive Grabovice. Sa mjesta u kanjonu od kuda se polazi na Žlijeb, također se može poći i na Veliki Kuk. Postoji označena staza a na dijelovima je označena kao Via Ferrata tj. osigurani planinarski put. Za takav uspon je potrebna standardna oprema propisana za prolazak Via Ferratom.

Veliki Kuk je mjesto kakvo se malo gdje može doživjeti. Stajati uz rubove litica kojima se ne vidi kraja te promatrati ptice koje prolijeću “ispod vas” je nesvakidašnji prizor. Na istom mjestu se cijeli Kanjon Dive Grabovice može imati kao na dlanu te se tako može pregledati svaki njegov kutak. Najizoliraniji dio Čvrsnice , imena Peštibrdo je također jako blizu pa se i taj dio može doživjeti na jedan poseban način.

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski