Otkrijte čaroliju Parka Prirode Blidinje: Prirodne i kulturne blagodati kroz povijest i legende

Park prirode Blidinje dom je velikom bogatstvu prirodnih i kulturnih dobara te mjesto brojnih zanimljivih priča i legendi. Očaravajući krajolici cijeloga Parka već godinama privlače turiste iz svih krajeva svijeta, a oni; zaneseni prizorima s blidinjskih prostranstava, u svijet šalju neke od najljepših fotografija koje se u ovom dijelu Europe mogu napraviti.

Jeste li znali da je Park prirode Blidinje dom najvećem planinskom jezeru u cijeloj BiH te u isto vrijeme i još jednom, manjem, koje slovi za jezero na najvišoj nadmorskoj visini u cijeloj državi? Ili da se u Parku nalazi najviša litica na cijelome Balkanu?

Mnoge činjenice ovaj park prirode svrstavaju među najbolje od najboljih, pa tako i kanjon Dive Grabovice čija je dubina od 1800 m jednaka dubini Grand Canyona. Za obilazak cijeloga područja i uživanje posjetitelja u svemu što Park prirode Blidinje nudi potrebno je dosta vremena, ali pozicija njegovih najljepših dijelova takva je da se svi oni mogu obići za otprilike 2 sata. Baš tamo, do najljepših dijelova ovoga Parka, vodimo vas kroz pustolovinu koja vremenski traje 120 minuta, ali ćete ju pamtiti čitav život, a naposljetku, sigurni smo, i željeti ju doživjeti iznova.

U otprilike dva sata avanture, pored nekih od najzanimljivijih i najznačajnijih točaka u našem Parku prirode, imat ćete priliku upoznati  intrigantnu povijest ovoga kraja te u isto vrijeme njegovu iznimnu ljepotu.

Ovaj turistički obilazak je jedinstven po tome što uz putovanje prelijepom prirodom i njenim krajolicima, u isto vrijeme putujete i kroz petsto godina povijesti ovoga kraja.

Prva takva točka, a ujedno i sastajalište s vodičem, jest samo jezero Blidinje  po kojemu je naš Park prirode i dobio ime. Vodič će vas pobliže upoznati ne samo s činjenicama o jezeru, već i o pričama i legendama vezanim za njegovo nastajanje. Šum uzburkane planinske vode uvijek se odlično stopi s legendama iz prošlih blidinjskih vremena te u savršenom skladu pruža najbolje iskustvo boravka pored Blidinjskoga jezera. Gore iznad vode, vrh Čvrsnice nazvan Jelinak privući će vas da baš tu pored jezera, s njim u pozadini, napravite najljepšu fotografiju iz Parka prirode Blidinje.

Potom se ide u Masnu Luku u obilazak crkve i samostana sv. Ilije Gromovnika, gdje se mogu posjetiti i dvije zanimljive umjetničke galerije. Masna Luka također je poznata po svojim izvorima pitke vode, među kojima je najpoznatije vrelo Jasle koje ćemo posjetiti,  te kao jedno od najvećih staništa endemskog bora munike. Ovo mjesto se nalazi u zagrljaju tri prelijepa vrha Čvrsnice. To su Lisac, Jabuka i Crveni kuk, čije će visine na najbolji mogući način uljepšati cijeli vaš prolazak Masnom Lukom. Viši vrhovi Čvrsnice iznad njih izgledat će kao da ste negdje ispod Himalaja.

Izlaskom iz Masne Luke na Dugo polje, imate prilike i malo se udaljiti od vozila te prošetati podno padina Vran planine hvatajući svježi planinski zrak. Kroz tu šetnju, vodič će vas odvesti do pećine Mijata Tomića te vas tamo upoznati s ljudima koji su uvelike obilježili ovaj kraj – hajducima, a po uzoru na njih restoran Hajdučke Vrleti u blizini pećine dobio je ime.

Iduća postaja nas vodi malo dalje u prošlost. Točnije do nekropole stećaka Dugo polje. To su srednjovjekovni nadgrobni spomenici tipični za ovo podneblje. Ovih 150 stećaka, koji u Dugom polju stoje već stoljećima, od 2016. godine nalaze se na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a te predstavljaju idealan lokalitet za pobliže upoznavanje s pričom o ovim nijemim svjedocima srednjovjekovne povijesti blidinjskoga područja.

Nakon toga, putovanje kroz povijest ne završava, već se nastavlja samo par kilometara dalje, gdje idemo u posjet grobu Dive Grabovčeve na Kedžari. Diva Grabovčeva djevojka je koja je doživjela svoju tužnu sudbinu baš na ovom mjestu. Naime, ubijena je krajem 17. stoljeća jer se odbijala udati za lokalnoga bega čiji je turski narod tada harao, pljačkao i mučio kršćanski puk na ovom području Balkana. Diva Grabovčeva i dan danas predstavlja simbol otpora prema sili, nepravdi i okupatoru te u isto vrijeme pokazuje koliko je vjera pomogla ovdašnjem narodu da tijekom stoljeća očuva svoj identitet i zlatnim slovima ispiše svoju bogatu povijest.
Cjelokupna njezina priča je fascinantna, a vodič će se pobrinuti da vas pobliže upozna s njezinom životnom pričom.

Naposljetku, povratkom iz povijesti u sadašnjost, posjećujemo ski-centar Risovac, skijaški kompleks izgrađen na padinama Čvrsnice, koji čini srce zimske turističke ponude Parka prirode Blidinje. Ovdje imamo priliku bolje upoznati  rad i značaj ovoga skijaškoga centra te nam ovo mjesto pruža sjajan pogled na Park. Ovdje i završavamo ovaj obilazak te se vodič pozdravlja s vama i ostavlja vas da i dalje uživate u očaravajućem krajoliku koji će cvrkutom ptica, pričom krošnji stoljetnih šuma i laganim planinskim povjetarcem, pozivati da ostanete duže ili da mu dođete u susret – ponovno!

Cjelokupna njezina priča je fascinantna, a vodič će se pobrinuti da vas pobliže upozna s njezinom životnom pričom.

INFO:

U cijenu je uključen turistički vodič za područje Parka prirode Blidinje za vrijeme trajanja programa.

Napomena : Jedan vodič može ići na grupu do 50 ljudi.

 

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski