Preporuke i napomene za goste

Dolaskom u Park Prirode Blidinje otvarate sebi niz različitih mogućnosti kako na najbolji mogući način provesti vrijeme u ovom hercegovačkom visokogorskom dragulju. 

Park Prirode Blidinje se nalazi  u području visokog gorja središnjih Dinarida i obuhvaća područje dvije planine čiji vrhovi prelaze 2000 metara.

Boravkom na takvom području, osim prirodnih ljepota, prekrasnih vidikovaca, odličnog smještaja, gastro ponude i bezbroj mjesta za uslikati najsavršeniju fotografiju, također se izlažete svim vremenskim prilikama koje se događaju na ovom području. Gužve znaju biti velike, pogotovo zimi a prometnice skliske.

Vrijeme u visokogorskim predjelima je podležno naglim promjenama. Kada imate na umu da se nalazite ispod dvije planine poput Vrana i Čvrsnice također treba misliti i o tome kako se propisno ponašati te pripremiti na boravak u tom području.

Iz sunčanog dana uz pokoji oblak do nevremena uz grmljavinu je potrebno samo sat vremena u Parku Prirode Blidinje. Ako se u to vrijeme zateknete na otvorenom, daleko od prijevoza ili smještaja, potrebno je imati odjeću i obuću adekvatnu za takve prilike. Za bilo kakve aktivnosti na otvorenom,  uvijek je preporuka biti opremljen na propisan način koji dolikuje visokogorskim predjelima.

Pratiti vremensku prognozu prije bilo kakvih aktivnosti je jako bitno. Kada se ide dalje od objekata gdje se može potražiti sklonište, uvijek sa sobom treba ponijeti stvari koje će vas zaštiti od pogoršanog vremena (kabanica, jakna i sl.)

Planinarske staze u Parku Prirode Blidinje su urađene na način da vam pokažu najljepše dijelove ovog parka. Prolaze pored vidikovaca sa kojih je pogled fascinantan. Protežu se grebenima sa kojih pogled seže stotine kilometara u krug. Vode vas na najviše i najljepše vrhove sa kojih park imate kao na dlanu.

Zaputiti se takvim stazama zahtjeva i nekoliko bitnih činjenica bez kojih, jedan takav izlet može biti neuspješan.

Planinarska odjeća i obuća je broj #1 što se tiče priprema. Biti obučen na bilo koji drugi način je neispravno. Duboka obuća koja štiti gležnjeve je ta koja vas najviše čuva od ozljeda u planini pa je zato posjedovanje planinarskih gojzerica najbitnije.

Dug boravak na planini zahtjeva nošenje ruksaka sa sobom. U planinarskom ruksaku se uvijek treba nalaziti dovoljno hrane i vode koju ćete koristiti sve do povratka na početnu točku odakle ste i pošli. Također, u ruksaku je uvijek potrebno imati rezervnu jaknu jer se nikad 100% ne može znati hoće li se vrijeme pogoršati ili ne.

Na mobilni signal se u planini ne može pouzdati pa se stoga treba dobro pripremiti za uspon stazom koju ste odabrali. Uvijek je potrebno dobro proučiti put kojim ćete planinariti prije polaska na isti. Imati kartu Parka Prirode Blidinje je uvijek poželjno ali isto tako zapamtiti glavne stvari poput skretanja zna biti od velike pomoći.

Polazak na planinarske ture je uvijek najbolji u rano jutro. Odlazak u planinu iz jutra znači i više vremena za pomnije razgledanje krajolika, više uživanja u prirodi i laganiji tempo. Najveći razlog ranom buđenju i polasku na planinarenje je taj što u popodnevnim satima imate dovoljno danjeg svijetla da se mirno i bez žurbe spustite odakle ste i pošli. Jedan od glavnih razloga nastajanja ozljeda u planini je pre brz tempo kojim se prelaze planinarske staze. Odlaskom na ture iz jutra dobrim dijelom eliminirate tu opasnost.

Zaštita od sunca je još jedna stvar koju se nikako ne smije zaboraviti ponijeti u planinu. Hladni planinski zrak može učiniti da mislite kako uopće nećete izgoriti od sunca ali su planinsko sunce i rijedak planinski zrak mnogo gori za opekline na koži za razliku od onog u nižim predjelima.

Za planinarenje zimi je obavezna zimska oprema koja “život znači” na ledu i snijegu. Prethodno iskustvo planinarenja te završene planinarske i visokogorske škole su uvijek poželjne za zimsko planinarenje. Bez opreme i znanja nikako ne preporučujemo odlazak na zimske planinarske ture.

Što se tiče Hajdučkih Vrata kao najpopularnije destinacije, na sami krug koji je sačinjen od stijena je strogo zabranjeno penjati se!

Jezero Crvenjak koje se nalazi samo par minuta od Hajdučkih Vrata obiluje endemskim vrstama životinja pa je u njemu strogo zabranjeno kupati se!

Za nezaboravno iskustvo planinarenja u Parku Prirode Blidinje uvijek preporučujemo jednog od naših licenciranih i iskusnih vodiča koji će sa vama ići do odredišta i ispričati najljepše priče vezane uz krajolik kojim će te prolaziti. 

Kao i svaki park, Park Prirode Blidinje ima svoja pravila ponašanja. Strogo je zabranjeno ostavljanje smeća u prirodi ili zagađivanje okoliša na bilo kakav drugi način. Mi smo sigurni da će Park Prirode Blidinje na vas imati sjećanje kao na najbolje posjetitelje i da će vas svaki put iznova rado dočekati ako se i vi prema njemu budete ponašali kao prema najboljem prijatelju.

U planinarskim domovima je jako bitno nakon boravka i napuštanja istog, ostaviti za sobom sve čisto i uredno kako je i bilo prije vašeg dolaska.

Vožnja motornim vozilima po predjelima parka gdje za vožnju ne postoji napravljena infrastruktura nikako nije poželjna. Također, pošto prometnice često znaju biti skliske uvijek je potrebna dodatna doza opreza. 

Bogata ponuda Parka Prirode Blidinje za svakoga iznjedri nešto što će mu učiniti dan jednim od najljepših do sada. Za izvući najbolje od cijelog parka, uvijek je preporuka prepustiti se profesionalnim i licenciranim osobama da na najbolji način provedu i ispune sve vaše zahtjeve.

Razna događanja koja se tokom cijele godine izmjenjuju na Blidinju svoje datume održavanja te plan i program imaju online(na internetu) a najbolja adresa koja ima sva ta događanja na jednom mjestu je baš Visit Blidinje.

U Blidinjskom jezeru je zabranjeno bili što  što ide na motorni pogon. U jezero mogu plovila koja se isključivo i samo pokreću na ljudsku snagu ili snagu vjetra(vesla, pedale, jedra)

Svaki pokušaj lova na životinjski svijet u Parku Prirode Blidinje se smatra krivolovom.

U Parku Prirode Blidinje ne postoji trgovina sa prehrambenim proizvodima. Ako se dolazi na godišnji odmor uvijek je potrebno svu kupovinu obaviti prije nego se dođe u park. Blidinje ima vrhunske restorane sa bogatom gastro ponudom ali ako ste u planu imati privatna okupljanja, hranu i piće nemate gdje kupiti. Najbliže prodavaonice su u Rakitnu, Tomislavgradu ili Jablanici. Također, prije tih mjesta nećete moći kupiti nikakvu odjeću ni obuću.

U Parku Prirode Blidinje se ne nalazi ni jedna Benzinska postaja. Ako planirate svoj dolazak na Blidinje uvijek je obavezno  imati dovoljne količine goriva u autu kako bi obišli sve lokacije koje su vam na listi. Ovo je posebno bitno ako na Blidinju ostajete više dana.

Na Blidinju ne djeluje ni jedna mehaničarska radnja.

Pružanje prve pomoći je najbliže moguće  u Posušju, Jablanici ili Tomislavgradu.

Što se tiče zimskih uvjeta u parku, sve glave prometnice se čiste. Cesta iz smjera Posušja često zna biti zatvorena kada su veliki snježni nanosi a najpouzdanija je ona iz smjera Tomislavgrada koja je u većini slučajeva prometna kada se ova iz smjera Posušja zatvori.

Za provjeru da li je ogromna gužva na Ski-Stazi na Risovcu ili u Masnoj Luci, te kakvo je vrijeme na Blidinju. Da li pada snijeg ili kiša, ili je ipak sunčano, preporučujemo pogled na “kamere uživo” koje velikim dijelom pokrivaju područje parka.

Za bolje razumjevanje cijelog područja parka preporučujemo posjedovati turističku kartu parka prirode te topografsku kartu gdje su ucrtane sve planinarske staze, imena područja i vrhova te svi važni objekti koji se u parku nalaze. 

U vrijeme kada se na skijalištu nalazi dovoljno snijega da bude operativno zna biti više tisuća ljudi. Uvijek je najbolje naoružati se strpljenjem ali i oprezom jer su ski-staze prepune skijaša.

Tokom cijele skijaške sezone područje je pod GSS-ovom dežurom čiji su članovi uvijek tu da prvi pristupe i pruže pomoć unesrećenom.

Uz skijalište je uvijek moguć najam skijaške opreme. (Skije, pancerice, naočale)

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski