Opis ture:

 Masna Luka mjesto je iz kojega polazi najviše planinarskih staza u cijelom Parku prirode Blidinje. Iz nje se može planinarskim stazama prema Vranu te prema najljepšim vrhovima Čvrsnice. Centralna točka za sve staze jest Planinarski dom Masna Luka od kojega možete, doslovno, kud god hoćete. Dobra stvar je i to da je do polaznih točki proveden odličan asfaltni put koji se zimi čisti.

 Jedna od tih staza vodi i na najviši vrh Čvrsnice pa ujedno i najviši vrh cijeloga Parka prirode Blidinje. To je vrh Pločno. Sa svojih  2228 m/nv budno prati sva događanja u Parku i ponosno stoji visoko iznad sve te prirodne ljepote koja se ispod njega odvija kroz cijelu godinu.

 Polazna točka za uspon na Pločno polazi od Planinarskoga doma u Masnoj Luci ili malo ispod, kraj crkve sv. Ilije. Obje staze se nakon 10-ak minuta spajaju u jednu i nastavljaju dalje kroz borovu šumu koja je najveće europsko stanište endemskog bora munike. Staza je na početku dosta strma pa se odmah nakon prvih sat i pol planinarenja dođe na jako lijepe vidikovce. Prvo što vas dočeka iznad borove šume je Ćužića kuk. Staza prolazi odmah pored njegovih litica koje su visoke i do 300 m. Ćužića kuk je onaj vrh koji se odvojio od velikoga grebena Čvrsnice i pruža hlad Masnoj Luci. Ako s tog mjesta pogledate iza sebe, imat ćete priliku promatrati područje Parka prirode Blidinje od jezera do Kedžare, a vrhovi Vrana izgledat će kao da su vam nadohvat ruke. Odmah pri izlasku na ravniji dio iza Ćužića kuka, pogledom se može dohvatiti greben koji spaja Pločno sa ostalim visokim vrhovima Čvrsnice. Staza nastavlja dalje preko manjih brda i dolina sve do raskrižja Veliki Vilinac <-> Pločno. Raskrižje se nalazi iznad vrha Juneći kuk te nakon njega slijedi i najzahtjevniji dio cijele staze. Prije samoga cilja treba proći siparom koji je jako strm, ali zato pruža odličnu avanturu. Iako se izdaleka čini kao da je uspon tom strminom nemoguć, uz cijeli sipar ide odlično urađena planinarska staza. Ona omogućuje da se osjećate udobno te dopušta da na siguran način možete stajati i promatrati litice oko Pločnoga koje su na najljepši  mogući način okrunili ovaj najviši vrh Čvrsnice. Kada se iziđe pred vrh sipara, pogled prema dolje u vama će sigurno probuditi ponos i pravi planinarski duh jer izići uz takvu strminu pravi je planinarski pothvat.

 Uz najvišu točku Pločnoga već odavno stoji i mala vojna baza, a do vrha je probijen i makadamski put koji polazi od Barzonje. U bazi se uvijek nalaze dva vojnika koji dopuštaju slikanje kraj najviše točke Čvrsnice, ali na vodu kod njih ne treba računati. Zbog toga je potrebno opskrbiti se dovoljnom količinom vode prije polaska na ovu turu jer vode na stazi nigdje nema. S Pločnoga se mogu promatrati i sve okolne planine, a za vedroga vremena i one koje su daleko u Bosni ili prema Crnoj Gori. Također se može ugledati i more, a oni najiskusniji planinari mogu raspoznati čak i Durmitor među svim tim planinama prema istoku.

 Cijela staza je uredno prosječena i označena, ali i zahtjeva dobro fizičko i kondicijsko stanje kod planinara koji se odluče na ovaj pothvat.

Dodatne informacije:

Dužina staze je oko 17 km (oba smjera) i prijeđe se oko 1200 m/nv. Staza se ubraja u teške planinarske ture. Uredno je označena i prosječena.

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski