Obilazak Parka prirode Blidinje "Vilinskom biciklističkom rutom"

Ova biciklistička ruta vodi vas najljepšim i najpopularnijim predjelima Parka prirode Blidinje. Ovo je pravi mali turistički obilazak Parka na jedan ležeran način, na dva kotača i po uzoru na green destination, bez imalo onečišćavanja okoliša.

Tura polazi iz samoga srca cijeloga parka, a to je Masna Luka. S neponovljivim prizorima na veličanstvenu Čvrsnicu te vožnju uz rubove šume koju čini endemski bor munika, cijelo vrijeme vozi se po asfaltiranoj cesti koja ne zahtjeva veliki fizički napor. Uz tu polaznu točku i atrakciju kakva Masna Luka i jest, ide se još i do nekropole stećaka Dugo polje. Izlaskom na glavnu cestu koja spaja Posušje i Tomislavgrad s Jablanicom, potrebno je poći desno prema nekropoli. Dovoljno je reći i da je UNESCO prepoznao tu ljepotu stoljetnih stećaka te je stavio pod svoju zaštitu. Uz crtice iz povijesti pored nekropole, ide se istom cestom natrag prema Blidinjskom jezeru. Ravnica kojom se između te dvije točke vozi dugačka je čak 6,5 km i njome se vozite pored Hajdučkih Vrleti, donje špilje Mijata Tomića, kapele sv. Ante te naposljetku dolazite do Blidinjskoga jezera. Dugačka asfaltna cesta po kojoj praktički ne trebate skretati ni metra dopušta laganu vožnju uz razgledavanje, a to se može činiti satima i satima. Cijelo vrijeme Čvrsnica i Vran vas prate u stopu. Pogledi na njihove visoke vrhove obarat će Vas s nogu, a sva ta ljepota zvati će Vas da se okušate i u planinarenju te dođete gore, na te visine, i budete dio sve te ljepote.

Dolaskom do jezera, nailazite i na Planinarski dom Blidinje čija je lokacija najbolja moguća. Pored jezera je najbolje odmoriti tijelo, dušu, a i oči. Sjediti i slušati uzburkanu planinsku vodu bilo bi sasvim dovoljno u današnjem svijetu, ali uz to ćete osjetiti i lagani planinski zrak kako vas miluje po licu. Tamo iza jezera vaš pogled će zaokupirati Jelinak. To je onaj zeleni vrh Čvrsnice koji se nadvio nad jezerom da cijeli krajolik učini još ljepšim.

Uz čistu uživanciju pored jezera, natrag do Masne Luke vodi Vas ista asfaltna cesta i tu je još prilika za uživanje u raznolikim ljepotama Parka prirode Blidinje. Naposljetku je uvijek preporuka spustiti se do same crkve sv. Ilije u Masnoj Luci i vidjeti zašto je baš to mjesto centar svega te uz obilazak istoga, završiti turu kod Visitor Centra Visit Blidinje.

Dužina rute: oko 19 km

Visitor Centar Visit Blidinje -> izlazak na glavnu cestu -> nekropola Dugo polje -> Hajdučke Vrleti -> kapela sv. Ante ->
Blidinjsko jezero -> povratak natrag u Masnu Luku asfaltnom cestom -> crkva sv. Ilije -> Visitor Centar Visit Blidinje

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski