GSS u BiH: Dobrovoljna i stručna organizacija za potragu i spašavanje

GSS u BiH  je dobrovoljna, stručna, humanitarna i nestranačka organizacija javnog karaktera. Osnovana je te specijalizirana u djelatnostima potrage i spašavanja u planinama, stijenama, speleološkim objektima, urbanim područjima, kao i na ostalim nepristupačnim terenima i u teškim vremenskim prilikama kada prilikom spašavanja treba primijeniti posebna stručna znanja i upotrijebiti tehničku opremu u svrhu očuvanja ljudskog života, zdravlja i imovine.

Osim spašavanja i pružanja prve pomoći unesrećenima na nepristupačnim područjima, važna aktivnost GSSuBiH je edukacija i provođenje preventivnih mjera za unapređivanje sigurnosti i zaštite, a u cilju sprečavanja nesreća na nepristupačnim terenima, posebice planinarskih nesreća. GSSuBiH osigurava skijališta , brine se za sigurnost na planinarskim pohodima, natjecanjima, utrkama brdskih bicikla, natjecanju u sportskom penjanju, ekstremnim utrkama i slično te je aktivni sudionik cjelokupnog sistema Civilne zaštite Federacije BiH.
Službu čine alpinisti, speleolozi, visoko-gorski planinari i skijaši koji su posebnom obukom osposobljeni za sve tehnike gorskog spašavanja i pružanja prve medicinske pomoći uključujući i spašavanja na vodi i pod vodom, spašavanja uz pomoć helikoptera, te potrage na nepristupačnim terenima uz pomoć potražnih pasa. Svi članovi GSSuBiH su dobrovoljni članovi i za svoj rad ne primaju nikakvu naknadu u vidu plaće. 

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski