Opis ture:

One vrhove koji se s Velikoga Vrana vide prema Tomislavgradu najlakše je pohoditi ako se zaputite na njih preko Velike drage i Omrčenice. Najveći i najbliži vrh na kojeg idete iz toga smjera je Mali Vran. Ono po čemu je on najposebniji jest špilja koja se nalazi nedaleko od njega, a to je tzv. gornja špilja Mijata Tomića.

Na ovu stazu se može i dužom i kraćom verzijom. Duža verzija svoju polaznu točku ima samo 2 km od Blidinjskoga jezera. Za ta 2 km potrebno je od jezera poći autom prema Tomislavgradu i naći tablu Via Dinarice koja upućuje na Mali Vran. S tog mjesta prema Malom Vranu ide makadamski put, koji nije u najboljem stanju pa je bolje odmah poći pješice. Na jednom mjestu markirana staza skreće s makadama te vas vodi kroz šumu i pored nekoliko privatnih vikendica. To područje se naziva Velika draga, a staza izlazi na Omrčenicu s koje polazi kraća verzija.

Kraća verzija zaobilazi cijeli taj dio, ali makadam do polazne točke na Omrčenici je dosta loš pa se preporučuje ova duža verzija. Na mjestu gdje se obje staze sastaju kreće pravi planinarski uspon na Mali Vran. Staza cijelo vrijeme vodi kroz razrijeđenu borovu i bukovu šumu, a pogled unatrag je svakim korakom sve ljepši. Staza je strma pa se u kratkom roku dobije dosta na visini. Omrčenicu, dolje ispod, uskoro imate kao na dlanu, a ni do vrha ne preostaje jako mnogo. Kada završnim strmim usponom dođete na Mali Vran, on vas nagradi fenomenalnim vidicima na sve strane. Preko Raduše, Tušnice i Kamešnice na zapad, pa sve do Blidinjskoga jezera, Čvrsnice i grebena prema Velikom Vranu na drugu stranu.  Najbolja stvar je što se Blidinjsko jezero vidi kompletno i doima se jako blizu baš kao i masiv Čvrsnice iznad njega. S Maloga Vrana možda se i najbolje vidi koliko je zapravo Vran prostran lijevo pored svoga grebena, iznad Parka prirode Blidinje. Svi ti manji vrhovi koji čine njegovu sredinu cijelo vrijeme ostaju nezamijećeni zbog velikoga grebena koji se vidi s područja Blidinja. Tek kada dođete na ovaj vrh shvatit ćete koliko toga na Vran Planini još ostaje skriveno i neistraženo. Isto tako odmah shvatite i zašto je ova planina bila utočište hajducima u davnim vremenima.

 Kada se već dođe na Mali Vran, onda je svakako preporuka otići i do Mijatove gornje špilje. Svega 20-ak minuta od ovoga vrha, s lijeve strane staze koja dalje nastavlja grebenom, nalazi se i ova špilja čiji otvor doseže i 3 m u zrak. Zapanjujuće je vidjeti tako veliku špilju na tako velikoj nadmorskoj visini. U njoj se odigralo tko zna koliko životnih priča hajduka koji su baš po ovom području tražili utočište. Zato nije ni čudo da špilja nosi ime po narodnom heroju i hajduku Mijatu Tomiću.

Spust natrag nije pretjerano težak, iako je povratak na polaznu točku ove duže verzije dosta dug. Pogledom još jednom možete ispratiti sve one planine na zapadu kojima sunce bježi u drugom dijelu dana i iza njih zalazi. Cijela staza je uredno prosječena i označena, a potrebno je ponijeti dovoljnu količinu vode jer izvora nema nigdje na stazi.

 

Dodatne informacije :

–  duža verzija na početku prolazi makadamskim putem koji je na mjestima loš

– do polazne točke kraće verzije ove staze vodi makadamski put iz mjesta Lipa do Omrčenice i put je na mjestima jako loš

– na stazi nigdje nema vode tako da ju je potrebno ponijeti u dovoljnoj količini.

 

Duža verzija preko Velike drage:

Kraća verzija s Omrčenice:

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski