Park-šuma Muvarnica: Pluća Parka prirode Blidinje

 Park-šuma Muvarnica prostire se na području od 500 ha. Za nju možemo reći da predstavlja pluća Parka prirode Blidinje. Visoka stabla jele, bora i bukve ovu šumu čine oazom zelenila, mira i tišine, ali i pravom lokacijom za promatranje mnogobrojnih šumskih stanara biljnoga i životinjskoga svijeta.

Kroz Muvarnicu se proteže i jedna planinarska staza koja se uzdiže na visoke obronke Čvrsnice i odlazi dalje prema Velikom Vilincu, Velikom kuku i Hajdučkim vratima. Za prvi dio staze potrebno je 40-ak minuta hodanja kroz šumu. Nije pretjerano zahtjevna, a staza cijelo vrijeme ide ispod krošnji stoljetnih stabala stvarajući hlad u vrijeme ljetnih vrućina. Kao krajnji cilj ove staze odabrali smo vidikovac s kojega se vidi veličanstveni vrh Čvrsnice – Veliki Vilinac. Vidikovac nudi pogled na velik broj šiljastih vrhova ispod Vilinca, a neki od njih su Lomivrat, Stog, Dvostruki kuk, Trostruki kuk, Mali Vilinac.

 Iako staza cijelim putem dobiva na visini, ovaj dio kroz šumu smatra se lakšom planinarskom stazom, tako da je idealna za sve koji kondicijski ne mogu podnijeti visokogorsko planinarenje, a željni su bar malo okusiti čari toga hobija.

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski