Opis ture:

 Pravi doživljaj su ture koje cijelom svojom dužinom idu drugačijim krajolikom. Ako se odvažite za ovakvu kružnu turu, ona ide iz Masne Luke preko Munike, zatim ispod litica Orlovače, pa svojim drugim dijelom prolazi središnjom Čvrsnicom da bi se pred kraj spuštala ispod Crvenoga kuka natrag u Masnu Luku.

Odmah na početku, u Masnoj Luci dočekat će vas savršeno očuvana priroda s izvorima i borovom šumom. Cvrkut ptica s visokih stabala ili njihova jata kako lete iznad brežuljaka oko Masne Luke podizat će Vam pogled visoko gore. Baš gore, iznad krošnja i brežuljaka, ugledat ćete vrhove Lisac, Crveni kuk i Jabuka. Ta tri vrha čine zaleđe Masne Luke. Nadvijeni iznad ovog dragulja Parka prirode Blidinje cijelo ovo područje čine savršenom destinacijom za odmor kakav vam treba! Savršen splet litica, oštrih vrhova i predivne zelene oaze mira daje naslutiti da će ova vaša planinarska tura biti najbolji odabir. Ova tura na svom početku vodi ispod, a svojim drugim dijelom iza ovih vrhova, tako da se na početku odmah zapitate što se to krije iza njih.

 Prvi dio staze ide ispod vrha Lisac (1753 m/nv) prema Orlovači (1942 m/nv) koja se nadvija još više iza njega. Na tom dijelu staze nalazi se i najljepši vidikovac s pogledom na Masnu Luku. S litica Lisca pregledno se vidi cijelo područje Masne Luke s okolnim mjestima i to je mjesto koje ostaje upečatljivo jedan od najboljih vidikovaca na kojem ste do sada bili. Malo dalje od vidikovca nalazi se i lijepa planinarska kuća Munika koja je u vlasništvu HPD Prenj 1933. Mostar. Kuća nije uvijek otvorena, ali udaljena je od svega i pruža odlično mjesto za prvi pravi odmor. Staza dalje vodi kroz kršnu dolinu ispod Orlovače. Kroz nju se ide strmim usponima, a dijelom i siparom. Na tom mjestu se mogu vidjeti i divokoze, a cijeli krajolik obiluje liticama. Pogledom unatrag može se vidjeti i planina Vran . Izlaskom na plato Čvrsnice, Orlovača se okružuje i ostavlja iza leđa, a otvaraju se skroz novi vidici na još veće prostranstvo Čvrsnice. Od grebena Pločnoga, preko Velikoga Jelinka i Peštibrda pa sve do Velikoga Vilinca, možete se diviti ljepotama ove planine. Na tom mjestu staza se račva prema Malom Vilincu i prema Bijeloj stazi Via Dinarice.

 Nastavljajući dalje preko staze Via Dinarice, u smjeru Masne Luke prolazi se ogromno područje koje čini jednu veliku dolinu. Dolina se zove Lokva i njena veličina izgleda nestvarno. Šetnjom po njenim rubovima nastavlja se dalje u zaleđu vrhova koje ste na početku vidjeli. Uz prizore na Veliku Čvrsnicu, s druge strane vidite još litica Orlovače koje izranjaju iz dubokih šuma Masne Luke. Polagano “krstareći” ovim dijelom planine, počinje se ponovno otvarati pogled na Masnu Luku, sada iz suprotnoga smjera. Ono čemu ste se divili i što ste vidjeli na početku, sada je doslovno dio vas jer ste baš gore, na tom mjestu, dok dolje vidite sve odakle ste počeli. Nakon nekoga vremena dolazi se do još jednog križanja staza. Sada staza s raskrižja desno vodi prema Pločnom, dok se lijevo, ispod Crvenoga kuka (1743 m/nv), spušta u Masnu Luku. Za kraj preostaje samo spustiti se odlično urađenom stazom u Masnu Luku na početnu točku te pogledati još jednom gore, vidjeti gdje ste maloprije bili. Tura je srednje težine, uz nekoliko strmih uspona. Cijelom svojom dužinom, konstantno drži planinara uzbuđenim jer nudi različite krajolike i velik broj pozicija s kojih je pogled fenomenalan.

Dodatne informacije:

 Dužina staze je oko 14, 5 km (kružna tura) i prijeđe se oko 750 m/nv. Staza se ubraja u srednje teške planinarske ture. Uredno je označena i prosječena.

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski