Opis ture:

Jedna od najljepših planinarskih tura na Čvrsnici i u cijeloj regiji baš je ona koja prolazi stazom s Vitlenice do Hajdučkih vrata.

 Tura u jednom smjeru traje otprilike 4 sata, a za to vrijeme možete doživjeti svu raznolikost planine Čvrsnice iz prve ruke. Prvih sat vremena se ide kroz park-šumu Muvarnicu. Šuma obiluje visokim stoljetnim stablima bora i jele uz pokoju bukvu. Budući da se nalazi na velikom području od 500 hektara, ova zelena oaza mira također obiluje i raznolikim vrstama ptica čiji pjev upotpunjuje planinarenje ovim prostorom.

 Izlaskom na čistiji prostor, nakon šume se odmah dolazi do prvoga vidikovca kod kojega su postavljene i klupe za odmor. Na tom se mjestu većina planinara odlučuje na prvu malo dužu stanku. Mjesto je savršeno za hvatanje prvih pravih fotografija s planinarenja jer se s njega prvi put otvaraju vidici na obronke Čvrsnice i njen, možda i najpoznatiji vrh Veliki Vilinac (2118 mnv). Pogledati gore, prema tom vrhu, u čovjeku budi osjećaj strahopoštovanja jer litice koje krase Veliki Vilinac pokazuju da doći na njega nije nimalo lak posao. Cijeli kadar s ovoga vidikovca upotpunjuje mnoštvo manjih vrhova koji onako šiljasti izgledaju kao da se pored njih nikako ne može proći. Trostruki i Dvostruki kuk, Mali Vilinac, Lomivrat i Mala Oštrovača samo su neki od njih.

 Baš tamo, između tih vrhova, nastavlja se planinarska staza do Hajdučkih vrata. Prolaskom kroz nekoliko udolina i klanaca cijela ova tura dobiva potpuno novi izgled te u vama probudi istinskoga planinara. Uz tu stazu imate priliku proći kroz staro napušteno naselje nekadašnjih pastira i stočara. Cijelo to područje naziva se Zaglavlje i nalazi se na 1560 m/nv, a pored svih ruševina još se jedna kućica bori i prkosi vremenu. Uz obnovu i konstantnu pažnju kuća i dalje služi kao sklonište u slučaju lošega vremena. Ovisno o dobu godine kojim biste planinarili ovom stazom, ovo područje je savršeno za upoznati se s rijetkim vrstama bilja i cvijeća koje raste na Čvrsnici.

Staza nastavlja dalje ispod vrha Stog pored kojega je najbolje napraviti još jednu malo dužu stanku prije završnoga i najstrmijega uspona. Iza toga vrha, prelazi se na visoke predjele Čvrsnice pa se tu, u kratkom roku, jako često zna promijeniti i temperatura za nekoliko stupnjeva. Planinareći dalje, Veliki Vilinac je sve bliže pa se na njemu mogu uočiti i planinari, a pogled natrag otvara vidike na planine Vran i Radušu iza njega.

 Nakon nekih tri sata srednje teške planinarske staze dolazi se do raskrižja Hajdučka Vrata <-> Veliki Vilinac / dom na Vilincu. Raskrižje se nalazi na 1860 m/nv i od tog mjesta do Hajdučkih vrata potrebno je još nešto manje od sat vremena. Sve ovisi o tome koliko će Vas zadržati pogledi na vrhove grandioznoga Prenja u daljini ili područje oko Peštibrda koje je cijelo satkano od litica i visokih stijena. Pet minuta prije dolaska do krajnje točke prolazi se i pored najvišega jezera u Bosni i Hercegovini. Jezero Crvenjak nalazi se na točno 2000 m/nv, baš kao i Hajdučka vrata koja su od jezera udaljena tek pet minuta hoda.

 Kada prođete i te posljednje metre staze, izlazite na najljepši vidikovac koji ste ikada posjetili. Kameni krug promjera pet metara savršen je dodatak cijelom prizoru i odličan mamac svim ljubiteljima prirodnih čuda i prelijepih prizora za fotografiranje.

 Hajdučka vrata proglašena su spomenikom prirode još davne 1985. godine i danas ih posjećuje tisuće planinara svake godine. Činjenica da se na ovom mjestu planirao snimati i dio Gospodara Prstenova pokazuje koliko je mjesto popularno i kako ta popularnost s godinama postaje samo veća. Iza Hajdučkih vrata nalazi se kanjon Dive Grabovice kroz koji pogled seže daleko do Prenja, Veleža i Čabulje. Duboko na kraju kanjona nazire se i jedna od najhladnijih rijeka Europe – Neretva. Kanjon Dive Grabovice dubok je čak 1800 m te se time može mjeriti s Grand Canyonom koji je identično dubok. Za Divu Grabovicu nevjerojatna je činjenica da se cijeli kanjon u potpunosti nalazi u Čvrsnici. Pored Hajdučkih vrata nalazi se i jedan vrh na 2038 m/nv (Trinjača), na kojem se nalazi i bilježnica u koju se možete potpisati.

Povratak natrag daje jedno novo iskustvo jer staza izgleda potpuno drugačije pa bi vam se moglo činiti da idete jednom sasvim novom stazom kojom još niste prošli. To je još jedan podatak koji cijelu ovu planinarsku turu čini jednom od najljepših i najposebnijih, a kao suvenir iz Parka prirode Blidinje sigurno ćete ponijeti velik broj uspomena te isto toliko najljepših fotografija.

Dodatne informacije:

 – do polazne točke vodi makadamski put dug 3,5 km koji na mjestima zna biti lošiji, posebno poslije velikih kiša
– u blizini planinarske staze, vode ima kraj doma na Vilincu, a da bi se do nje došlo potrebno je dodatnih četrdeset minuta planinarenja
– dužina staze je oko 16,5 km (oba smjera) i prijeđe se oko 700 m/nv. Staza se ubraja u srednje teške planinarske ture. Uredno je označena i prosječena. Kroz šumu su postavljene i markacije za planinarenje po noći.

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski