Opis ture:

 Već od davnih vremena planina Vran bila je mjesto plemenitih pothvata koje nas kroz povijest uče kakav je život bio u ovom kraju i kako su ljudi koristili planinu u razne svrhe.

 Ako se zaputite na vrhove Vrana, njegovim dobro označenim i čistim planinarskim stazama, imajte na umu da su baš tu negdje, stoljećima prije nas, stočari vodili stoku na ispašu. Pod tim zelenim krošnjama hajduci su snivali san za vrijeme ljetnih vrućina, skrivajući se od Turaka. Još vjekovima prije ljudi, tu su vukovi i medvjedi štitili svoj teritorij, boreći se za ovaj veliki dragulj Parka prirode Blidinje.

 Puno toga se kroz stoljeća mijenja, ali planina i njeni vrhovi ostaju isti. Više nema hajduka, ali ima turista koji hodaju ovim divnim prostranstvima u potrazi za pričama koje odjekuju Vranom. Ako se odlučite za  jednu takvu potragu i ako vas želja odluči povesti do Velikoga Vrana, najviši vrh planine, za vas imamo dvije najbolje opcije. Jedna staza na Veliki Vran vodi iza restorana Hajdučke Vrleti, a druga na njega polazi s Kedžare; točnije s makadama koji vodi prema grobu Dive Grabovčeve.

Staza koja iza restorana Hajdučke Vrleti ide na Vran, svoju početnu točku ima nekih 300 m iza samog restorana, na ulazu u šumu. Na tom mjestu nalazi se i velika trafostanica, a može se orijentirati i po dalekovodu koji prolazi iznad iste. Uz početak staze nalazi se i donja špilja hajduka Mijata Tomića. Cijela njena priča služi kao odlična uvertira u cijeli dan koji je pred vama. Prije nego što iziđe na čistinu, staza na početku ide kroz borovu i bukovu šumu. S travnatih predjela iznad šume može se promatrati Park prirode Blidinje prema Risovcu i dijelovi Čvrsnice oko Velikoga Vilinca. Staza dalje nastavlja strmo prema vrhu. Prolazi se pored Hajdučkoga vrela gdje voda presušuje, a kada je ima nije preporučljiva za piti. Izlaskom na visoko područje Vran planine, dolazi se na raskrižje staza, potrebno je držati se desne strane da se ne ode u pogrešnom smjeru. Staza lijevo vodi prema vrhovima Vran i Mali Vran. Skrećući desno, nakon nekog vremena ugledat ćete i vrh na koji ste se zaputili. Do Velikoga Vrana potrebno je još nekih 30-40 min.

 Ova staza odlična je jer je spust njom lakši. Odlično urađena staza pruža pravo zadovoljstvo tijekom planinarenja. Označena je cijelim putem, a na prethodno spomenutom raskrižju ne postoji znak već je potrebno ići desno.

Ako se odlučite ići stazom koja s Kedžare ide na Veliki Vran, trebat ćete planinariti malo duže. Za razliku od one iza restorana, ova staza ne ide strmo uzbrdo nego po planini ide većinom ukoso, što znači i da je duža. Polazi sa makadamskoga puta koji vodi do groba Dive Grabovčeve. Odmah s makadama vodi početna markacija i nakon 15-ak minuta ulazi u debelu hladovinu koju pravi krošnja bukvi starih i nekoliko stotina godina. Izlaskom na jednu čistinu, nailazite na staro pojilište promjera 5 m koje ima okrugao oblik i sazidano je od klesanoga kamena. To područje se zove Prskalov dolac, a pojilište je nekada služilo pastirima koji bi tim područjem vodili stoku na ispašu. Na tom mjestu se može napraviti dobar odmor, ali odmah iznad toga mjesta postoji još jedno bolje. Ponovnim ulaskom u debelu bukovu šumu dolazi se i do mjesta na kojem se vide ostaci paljenja logorske vatre. Na tom mjestu sunca gotovo da i nema, a bukve su debele toliko da ih se ne može opasati. Sve to, doslovno poziva na predah i jedan duži odmor prije još težega uspona. Nakon odmora, staza nastavlja jako strmo prema grebenu planine. Tim dijelom je jednako težak i silazak. Kada se iziđe na približnih 2000 m, još samo preostaje grebenom prošetati do samog vrha Veliki Vran.

Veliki Vran je vrh koji sa svojih 2074 m/nv nosi titulu najvišega na cijeloj Vran planini. Najzanimljivija stvar koja se može doživjeti s ovog vrha je pogled na tri velika jezera. To su  Buško, Blidinjsko i Ramsko jezero. Sva tri –  ljepše od ljepšega, mogu se vidjeti sa ovoga predivnog vrha. S Vran planine i Čvrsnica izgleda grandiozno. Svi njeni veliki vrhovi dobro su pregledni baš kao i Park prirode Blidinje oko Risovca, Dugoga polja i Blidinjskog jezera.

Ne samo da možete osluškivati šapate povijesti čiji glasovi već stoljećima vrludaju vrhovima i šumama Vrana, nego isto tako možete uživati u pogledima na prostranstva ove planine kojima kao da nema kraja.

Dodatne informacije:

 – iz Hajdučkoga vrela koje se nalazi na stazi koja vodi iza restorana do Velikoga Vrana nije preporučljivo konzumirati vodu
– obje staze su uredno markirane i prosječene
– dobar makadamski put, u duljini od 2 km, vodi do početka staze koja s Kedžare ide na Veliki Vran
– do polazne točke staze iza restorana, potrebno je prijeći dodatnih 300 m po ravnome terenu te iza trafostanice pronaći početnu markaciju.

Iz smjera restorana Hajdučke Vrleti:

Iz smjera Kedžare:

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski