Obilazak Parka prirode Blidinje "Hajdučkom biciklističkom rutom"

Ova biciklistička ruta vodi vas prelijepim krajolicima, počevši od Masne Luke, pa preko Badanja i ski-staze do nekropole stećaka na Risovcu. Zatim ide do nekropole Dugo polje koja je pod zaštitom UNESCO-a. Cijelo vrijeme prolazi središtem Parka prirode Blidinje i ovom stazom ćete cijelo vrijeme imati odlične poglede na Vran i Čvrsnicu, a dobrim dijelom i na Blidinjsko jezero te Risovac.

Tura polazi od upravne zgrade Parka prirode Blidinje. Odmah pri polasku spuštate se u Masnu Luku i razgledate crkvu sv. Ilije. Nakon obilaska crkve i franjevačke kuće molitve, ova biciklistička tura ide kroz prelijepe krajolike Badnja i Ivan dolca odakle se pruža odličan pogled na visoke obronke Čvrsnice koji su se nadvili nad Masnom Lukom i ski-stazom. Prolaskom kroz Ivan dolac i kroz područje velikog broja lijepih vikendica izlazi se na asfaltnu cestu (regionalna cesta R-419). Asflatnom cestom se nakon par stotina metara skreće desno na ski-stazu gdje se pravi kratki odmor (a moguće je popiti i piće u restoranu). Nakon razgledanja ski-staze ova tura vodi natrag na asfaltnu cestu kojom se nastavlja dalje do nekropole stećaka Risovac. Kraj stećaka se nalazi i stara crkva na Risovcu, a malo prije, uz cestu se vidi i nova velika crkva. Od ovih stećaka do onih koji nose ime Dugo polje prolazi se kroz polje Risovca išarano obrađenim livadama i malim zelenim brežuljcima koji cijeloj turi daju jedan poseban ugođaj gdje se osjećate da ste na nekoj nižoj visoravni, a ne na području visokih planina. Obilaskom nekropole stećaka Dugo polje koja je i pod zaštitom UNESCO-a i koja broji čak 150 stećaka, tura nastavlja dalje asfaltiranom cestom kroz središnji dio Parka prirode Blidinje.

Dugim asfaltiranim pravcom prema Blidinjskom jezeru pogledi na sve strane će u vama ostaviti dojam da je Park prirode Blidinje zaista posebno mjesto neviđene ljepote. Dolaskom do samoga jezera slijedi uživanje i odmor uz mile zvuke njegove uzburkane vode koju njiše nježan planinski povjetarac. Nakon jezera potrebno je prijeći uz rub Dugog polja prema šumama Boričevca, te po makadamu i kroz visoku borovinu ponovno izići na asfaltnu cestu za Masnu Luku. Nakon par minuta asfalta, dolazi se do početne točke gdje ova tura i završava.

Dužina rute: oko 32 km

Visitor Centar Visit Blidinje -> Masna Luka -> Badnje -> Ivan dolac -> ski-staza -> nekropola Risovac -> nekropola Dugo polje ->
Hajdučke Vrleti -> kapela sv. Ante -> Pl. dom Blidinje -> Boričevac -> Visitor Centar Visit Blidinje

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski