Krov Hercegovine

Čvrsnicu zbog njezine visine neki zovu “krov Hercegovine”. Sa svojim najvišim vrhom Pločno 2 228 mnv predstavlja najvišu planinu središnjih Dinarida. Masiv Čvrsnice koji ima dva planinska vijenca, četiri visoravni i još 15 vrhova preko 2 000 mnv zaštićen je u sklopu Parka prirode Blidinje, a njegov posebni prirodni fenomen Hajdučka vrata je zaštićen kao spomenik prirode od 1985. godine. Uz svu ljepotu koja se na ovoj planini može vidjeti vrijedi istaknuti zašto je baš ova planina mnogima omiljena. Na njoj se nalazi Planinarski dom Vilinac koji slovi za dom na najvišoj nadmorskoj visini na cijelim Dinaridima. Veliki Kuk je dio Čvrsnice na kojem se nalazi najveća vertikala na Balkanu. Litice Velikog Kuka su visoke nevjerojatnih 1300m i stajati na njihovim rubovima je neponovljiv osjećaj. Čvrsnica također ima svoj vlastiti kanjon koji je sama iznjedrila. To je Kanjon Dive Grabovice koji je dubok 1800m. Planina koja oduzima dah, divlja i moćna, nestvarne ljepote – privlači veliki broj izletnika i planinara tijekom svih godišnjih doba. 

Vran je još jedna zadivljujuća planina Hercegovine, koja čini okosnicu Parka prirode Blidinje. Prožet poviješću koja je uklesana kako prirodom tako i ljudskom rukom, sa svojim najvišim vrhom od 2074 mnv  (Veliki Vran) spada također u hercegovačke planinske divove, a svojom ljepotom i posebnošću inspirirat će vas da s poštovanjem prođete kroz njegove uzvisine i zaravni. Uz najviši vrh, još tri vrha premašuju granicu od 2000 mnv. 

Obje planine imaju jako dobre planinarske staze koje su razgranate do njihovih najljepših i najnepristupačnijih dijelova.

Komentari su zatvoreni.

bs_BABosanski