Razlozi zbog kojih vrijedi posjetiti Park prirode Blidinje i koji privlače turiste iz cijelog svijeta

Park Prirode Blidinje nalazi se u Bosni i Hercegovini u području središnjih Dinarida i obuhvaća planinske masive Čvrsnice i Vrana. Administrativno je u sastavu općina Posušje, Tomislavgrad, Prozor-Rama, Jablanica te grada Mostara. Zbog svojih geografskih, biljnih i životinjskih posebnosti na dan 30. ožujka 1995. godine Blidinje je proglašeno parkom prirode. U jedinstvenom prirodnom području koje sadrži mnoge endemske vrste biljnog i životinjskog svijeta do danas je evidentirano oko 1500 biljnih vrsta. U parku se nalazi najveće stanište endemskog bjelokorog bora munike.

Svako godišnje doba u ovom parku ima svoje čari. Za vrijeme hladnih i snijegom bogatih zimskih dana Ski-Centar na Risovcu je omiljeno odredište skijaša i ljubitelja zimskih radosti iz cijele regije, dok se oni hrabriji strpljivo penju na najviše vrhove parka. Proljetni dani su jako bogati vodom pa se na dosta lokacija javljaju obilni potoci, a vrela koja inače ne presušuju daju još više vode. U isto vrijeme se mnogi zapute na obronke Čvrsnice i Vrana u potrazi za ljekovitim biljem koje u tom razdoblju cvate. Jesen svojim jarkim i raznim bojama svaku planinarsku turu čini nezaboravnom, a nije neuobičajno da snijeg zabijeli skoro čitav park. Ljeto je pravi mamac za sve koji se žele osvježiti od nesnosnih vrućina u nižim predjelima. Tijekom ljeta  su planinarske staze pune posjetitelja baš kao i sve druge atrakcije ovog parka gdje posjetitelji svakodnevno pristižu kako bi svoj odmor proveli u planinskom ambijentu.

VELIK BROJ LEGENDI I BOGATA BLIDINJSKA POVIJEST

Park Prirode Blidinje obiluje bogatom poviješću i mnogim legendama koje su se prenosile generacijama. Od priča o hajducima poput Mijata Tomića, do povijesnih spomenika poput stećaka, svaka staza i kutak parka nosi svoj jedinstveni dio povijesti i kulture ovog područja. Blidinje je također poznato po svojim povijesnim znamenitostima kao što su Diva Grabovčeva i Masna Luka, koje dodatno obogaćuju kulturnu baštinu ovog jedinstvenog prirodnog rezervata.

PREKO 1500 BILJNIH VRSTA OD KOJIH SU MNOGE ENDEMSKE

Park Prirode Blidinje je dom za oko 1500 biljnih vrsta, među kojima je više od 200 endemskih, reliktnih i subendemskih. Ovaj park predstavlja jedno od najbogatijih staništa flore u regiji, uključujući i najveće stanište endemskog bjelokorog bora munike. Ova raznolikost biljnog svijeta doprinosi jedinstvenosti i važnosti Blidinja kao prirodnog rezervata od nacionalnog i međunarodnog značaja.

Najpopularnija planinarska destinacija u cijeloj regiji

Nevjerojatne dubine od 1800 m

Dom na najvišoj nadmorskoj visini na cijelim Dinaridima

Najveće planinsko jezero u BiH

Ova endemska vrsta bora nalazi svoje idealne uvjete za rast upravo u planinskom području Blidinja

Najveća stijena Balkana sa preko 1300m litica

Značajan spomenik srednjovjekovne kulturne baštine Bosne i Hercegovine, pod zaštitom UNESCO-a

Kommentare sind geschlossen.

Suchfenster schließen
de_DE_formalDeutsch (Sie)